Sekizbucuk

Efektlere Savaş Açan Bir Manifesto: Dogma 95 Akımı

Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Kristian Levring, Søren Kragh-Jacobsen

Özel efektlere ve post prodüksiyon numaralarına kapıyı kapatan, yalnızca senaryo ve oyunculuğa odaklanan ilginç bir sinema akımı; Dogma 95 Akımı

İtalyan Yeni Gerçeklik’ten Fransız Yeni Dalga Akımı’na kadar, film yapım tarzını değiştiren ve yaratım sürecini büyük ölçüde etkileyen birçok akım bulunuyor. Bu akımlardan en farklı ve en ilginç olanlardan biri de şüphesiz Dogma 95 akımı.

Dogme 95 Collective ve Dogme Brethen adıyla da bilinen Dogma 95 nedir gelin, hep birlikte inceleyelim.

Dogma 95 Nedir

Dogma 95 akımı 1995 senesinde Danimarkalı ünlü yönetmenler Lars Von Trier ve Thomas Vinterberg tarafından ilan edilen avangart film akımıdır. Dogma 95 manifestosu adı altında 10 adet kuralı bulunan akım, yalınlık ve gerçekliğe verdiği önemle dikkat çekmektedir.

13 Mart 1995’te, Paris’te düzenlenen bir film konferansında ilan edilen Dogma 95, Trier ve Vinterberg’in şu sözleriyle startını vermiştir: “Oldukça yüksek bütçelerin konuştuğu bu endüstride, var olan dinamiği mümkün oldukça dengelememiz gerektiğini fark ettik.”

Trier ve Vinterberg’e Danimarkalı yönetmenler, Kristian Levring ve Soren Kragh-Jacobsen‘in de katılmasıyla Dogme Collective, diğer adıyla Dogme Brethren kurulmuştur.

Vinterberg’in 1998 yılında çektiği ve aynı sene Cannes Film Festivali Jüri Özel Ödülü’nü  evine götüren Festen (The Celebration), akıma uygun olarak çekilen ilk film olurken; bu yapımı, Von Trier’in meşhur filmi Idioterne (The Idiots) izlemiştir.

Dogma 95 Kuralları

Misyonu; film yapım sürecini pahalı ve göz boyayan özel efektlerden, teknik hilelerden ve post yapım düzenlemelerinden arındırmak, aktörlerin performansına ve senaryoya odaklanan filmlerin yapımını sağlamak olan akımın10 kuralı bulunmaktadır.

 Dogma 95 manifesto kuralları şu şekilde sıralanmaktadaır:

Mutlaka İzlenilmesi Gereken Dogma 95 Filmleri

Festen (1998 / Thomas Vinterberg)

The Idiots (1998 / Lars Von Trier)

Italian For Beginners (2000 / Lone Scherfig)

 Mifune (1999 / Soren Kragh-Jacobsen)

The King Is Alive (2000 / Kristian Levring)

Kira’s Reason: A Love Story ( 2001 / Ole Cristian Madsen)

Truly Human ( 2001 / Ake Sandren)

Lovers (1999 / Jean Marc-Barr)

In Your Hands ( 2004 / Annette K. Olesen)

Open Hearts (2002 / Susanne Bier)

Dogma 95 Akımı ve manifestosu hakkında daha detaylı bilgi almak için https://www.dogme95.dk sitesini ziyaret edebilirsiniz.